Rychle, kvalitně, levně ... ale vždy s plnou zárukou.

Fasáda

04.05.2017 09:43
Jedno zažité české rčení praví, že šaty dělají člověka. Chrání ho před zimou, deštěm, větrem a také podtrhují jeho eleganci a krásu. V případě stavby plní do značné míry tuto funkci nátěr fasády, tedy fasádní barva, která dodá domu vzhled a "šmrnc".
 
Fasáda domu je celoročně vystavena rozmarům počasí. V zimě musí odolávat mrazu a v létě slunečním paprskům. Největší zátěží je však pro fasádu vlhkost. Ať už se jedná o vlhkost vzduchu nebo déšť či sníh.
 
Příprava podkladu
Příprava podkladu je hlavní podmínkou úspěchu při nátěru fasády. Podklad musí být čistý, vyrovnaný a suchý. Při nátěru starší fasády je nutné povrch omýt (tlakovou vodou). Pokud jsou na fasádě řasy či mechy je nutné je zneškodnit a preventivně povrch biocidně ošetřit, čímž zabráníme jejich opakovanému výskytu. 
 
Druhy omítek 
Fasádní omítky - barvy se dnes používají téměř výhradně ředitelné vodou. Nejčastěji je dělíme podle pojiva:
  • Penetrační
  • Vápenné
  • Akrylátové
  • Silikonové
  • Silikátové
Penetrační
Penetrační nátěry se používají jako základní, podkladní nátěry pod všechny   fasádní nátěry pro vyrovnání nasákavosti a zajištění přilnavosti omítky. Je možno vybírat i fasádní penetrace probarvené k vybranému odstínu omítky. 
 
Vápenné
Vápenné nátěry obsahují hašené vápno (hydroxid vápenatý). Jsou preferovány pro povrchové úpravy památek, neboť jsou autentickým materiálem vyznačujícím se nenapodobitelnými optickými vlastnostmi. Výsledný nátěr je nerovnoměrný, má nižší kryvost, ale umožňuje vytváření lazurních efektů. Obtížněji se tónuje do sytých odstínů. Rovněž aplikace je složitější, je třeba sledovat vlhkost podkladu a správně napojovat jednotlivé natírané části povrchu.
 
Akrylátové
Akrylátové nátěry obsahují pojivo z umělé pryskyřice. Jsou elastické, vodoodpudivé a dobře kryjí. Oblíbené jsou díky nižší ceně a široké škále odstínů barev. Mezi jejich slabší stránky patří nižší paropropustnost a menší odolnost proti ulpívání prachu. Výsledný vzhled je rovnoměrný, matný až mírně lesklý. Jsou vhodné pro všechny nové stavby s dostatečně izolovaným zdivem. U zateplení polystyrenem je jejich použití rovněž doporučováno. Naopak, kvůli snížené paropropustnosti, nejsou doporučovány na domy zateplené minerální vlnou. Jsou odolné proti růstu řas a mechů, vlhkosti a odolávají UV záření. Dobře se nanáší na většinu zděných povrchů a omítek včetně betonu a režného zdiva. 
 
Silikonové
Silikonové nátěry v současné době nejmodernější a nejvíce používaný typ fasádní barvy. Obsahuje organická a silikonová pojiva. Je pružný, vodoodpudivý a paropropustný nebo-li prodyšný. Navíc má menší sklon k ulpívání prachu. Má vysokou trvanlivost, je vhodný i na vlhké zdivo a sanační omítky. Cena je sice vyšší, ale odpovídá kvalitě a tzv. se vyplatí.
 
Silikátové
Silikátové nátěry tvoří draselné vodní sklo. Jsou paropropustné a dají se použít na všechny zateplovací systémy. Jsou přirozeně odolné proti plísním a mechům. Konečný vzhled povrchu je rovnoměrný a matný. Nevýhodou je, že mají horší vodoodpudivost a pružnost. Oproti akrylátové má vyšší životnost. 
 
Výběr barvy
Barevný odstín, který použijeme pro nátěr fasády, vybereme podle druhu objektu, stavby, trvanlivosti a ceny. Hlavní rozhodnutí je na nás - my víme, jak má domeček v naší představě vypadat. Tisíc lidí -tisíc chutí - vždyť každému se líbí něco jiného a každý má jiný vkus.
 
Ať už využijete jakoukoliv možnost moderního nátěrů fasády, zvýšíte tím její odolnost.

 

Vyhledávání

Kontakt

Natěračství a malířství Ekomplex CZ Všechna větší města v ČR Volejte : 840 840 600